Pierniczki
Przepis na świąteczne pierniczki.
Składniki:
400 gram mąki pszennej
150 gram mąki żytniej
2 jajka
130 gram cukru pudru
100 gram miodu
100 gram roztopionego masła
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
opakowanie przyprawy piernikowej
Składniki sypkie wymieszać, dodać mokre i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie - dodać odrobinę mąki. Ciasto ma być sprężyste, i zwarte. Odstawić do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować na grubość ok 4 mm i wycinać pierniczki foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) 9-10 min.
Dekorację zrobiłam lukrem królewskim. 2 białka + duuużo cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny (na jedno białko ok. szklanka cukru pudru). Wszystko mieszałam do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, ale plastyczna. Ma delikatnie się załamywać, ale nie spływać z łyżki. Cukier puder radzę dodawać stopniowo, żeby wyczuć idealną konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz