TRYB JASNY/CIEMNY

Pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki. 

Składniki: 
400 gram mąki pszennej 
150 gram mąki żytniej 
2 jajka 
130 gram cukru pudru 
100 gram miodu 
100 gram roztopionego masła
łyżeczka sody 
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
opakowanie przyprawy piernikowej 

Składniki sypkie wymieszać, dodać mokre i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie - dodać odrobinę mąki. Ciasto ma być sprężyste, i zwarte. Odstawić do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować na grubość ok 4 mm i wycinać pierniczki foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) 9-10 min. 

Dekorację zrobiłam lukrem królewskim. 2 białka + duuużo cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny (na jedno białko ok. szklanka cukru pudru). Wszystko mieszałam do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, ale plastyczna. Ma delikatnie się załamywać, ale nie spływać z łyżki. Cukier puder radzę dodawać stopniowo, żeby wyczuć idealną konsystencję. 













Komentarze

Wybrane dla Ciebie