Tosty z pastą jajeczną, sałatą i parmezanem.
Pasta jajeczna kojarzy mi się oczywiście z jajkami, dużą ilością majonezu, cebulką, solą i pieprzem... i jest pyszna! Do tego świeży chleb, odrobina musztardy albo i bez. Wspomnienia dzieciństwa i jedne z ulubionych smaków. Oczywiście są i różne wariacje pasty jajecznej, można dodać zielenię, tuńczyka, awokado itp. Klasyczna pasta jajeczna to jednak minimum składników za to koniecznie musi być majonez.
Postanowiłam odchudzić jedną z moich ulubionych past i stworzyć jej lżejszą wersję. Bez majonezu i soli.
- jajka (4 szt)
- pomidor (1 duża sztuka)
- cebulka czerwona ( 1 mała lub połowa dużej)
- sok z połowy limonki
- pieprz młotkowany z kolendrą
Do podania:
- tosty z chleba
- sałata lodowa
- tarty parmezan
- siekana zielenina (u mnie cebulka dymka)
- pieprz cytrynowy
Jajka gotujecie na twardo. W między czasie kroicie w drobną kostkę pomidora i odsączacie go na sitku. Kroicie w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę i mieszacie z pomidorem. Skrapiacie sokiem z limonki i odstawiacie. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek - rozdrabniacie je i mieszacie z pomidorem i cebulką. Doprawiacie pieprzem z kolendrą (ja kupuję taki gotowy z firmy KAMIS - jest super).
Propozycja podania jak na moim zdjęciu:
Opieczoną kromkę chleba smarujecie pastą i kładziecie na niej listek sałaty, przykrywacie drugą kromką i ponownie pasta i sałata. Całość posypujecie tartym parmezanem, pieprzem cytrynowym i siekaną zieleniną. Całość możecie jeszcze polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z limonki. To jest pyszne!
Smacznego!
Uwielbiam pastę jajeczną:).
OdpowiedzUsuń