TRYB JASNY/CIEMNY

Tosty z pastą jajeczną, sałatą i parmezanem.

Pasta jajeczna kojarzy mi się oczywiście z jajkami, dużą ilością majonezu, cebulką, solą i pieprzem... i jest pyszna! Do tego świeży chleb, odrobina musztardy albo i bez. Wspomnienia dzieciństwa i jedne z ulubionych smaków.  Oczywiście są i różne wariacje pasty jajecznej, można dodać zielenię, tuńczyka, awokado itp.  Klasyczna pasta jajeczna to jednak minimum składników za to koniecznie musi być majonez. 

Postanowiłam odchudzić jedną z moich ulubionych past i stworzyć jej lżejszą wersję. Bez majonezu i soli.  






Składniki: 

- jajka (4 szt) 

- pomidor (1 duża sztuka) 

- cebulka czerwona ( 1 mała lub połowa dużej) 

- sok z połowy limonki 

- pieprz młotkowany z kolendrą 


Do podania: 

- tosty z chleba 

- sałata lodowa

- tarty parmezan 

- siekana zielenina (u mnie cebulka dymka)

- pieprz cytrynowy 


Jajka gotujecie na twardo. W między czasie kroicie w drobną kostkę pomidora i odsączacie go na sitku. Kroicie w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę i mieszacie z pomidorem. Skrapiacie sokiem z limonki i odstawiacie. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek - rozdrabniacie je i mieszacie z pomidorem i cebulką. Doprawiacie pieprzem z kolendrą (ja kupuję taki gotowy z firmy KAMIS - jest super). 


Propozycja podania jak na moim zdjęciu: 

Opieczoną kromkę chleba smarujecie pastą i kładziecie na niej listek sałaty, przykrywacie drugą kromką i ponownie pasta i sałata. Całość posypujecie tartym parmezanem, pieprzem cytrynowym i siekaną zieleniną. Całość możecie jeszcze polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z limonki. To jest pyszne! 



Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie