Sałatka z białej fasoli
Wracam ostatnio do dobrych nawyków żywieniowych. Ograniczam smażone jedzenie, słone przekąski, słodycze i alkohol. Bardzo lubię potrawy z fasoli i grochu dlatego postanowiłam pokombinować i zrobić coś dobrego z białej fasoli. Ta niepozorna sałatka dostarczy Ci dużo błonnika i białka. Uczucie sytości gwarantowane.
Składniki:
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
pietruszka
ser feta
pieprz
limonka/cytryna
Przygotowanie
Fasolę gotujemy lub używamy tej z puszki. Cebulkę kroimy i marynujemy kilka minut w soku z limonki lub cytryny, po chwili dodajemy oliwy z oliwek. Tak zamarynowana cebula jest naprawdę pyszna i sprawdza się jako dodatek do wielu innych potraw.
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy dużą ilością soku z limonki lub cytryny. Można dodać oliwy i pieprzu. Zrezygnowałam natomiast z soli z uwagi na ser feta.
Ja wybrałam opcję z gotowaniem fasoli, jest to wprawdzie bardziej pracochłonne, ale ta wersja jest zdrowsza niż wersja puszkowa. Fasola z puszki zawiera znacznie więcej soli. Jeśli wybierasz puszkową wersję, pamiętaj by dobrze wypłukać fasolę przed jej użyciem.
Ps. Ugotowaną fasolę obrałam ze skórki.
W życiu nie obierałam fasoli ze skórki. Dość pracochłonne zajęcie:).
OdpowiedzUsuń