TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa cebulowa

 Zupa cebulowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą. Gdy temperatura na zewnątrz spada w okolice 0 automatycznie nabieram ochoty na jej przygotowanie. Aromatyczna, słodko słona z nutką ostrości, rozgrzewa już po pierwszej łyżce. Zawsze robię jej za mało. Jest tak pyszna, że tylko zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed częstym jej przygotowywaniem. W oryginalnych francuskich przepisach zawsze znajdziecie informację o tym, by dodać szklankę wina białego lub czerwonego. Ja zazwyczaj pomijam ten składnik. 



Przepis na najlepszą zupę cebulową. 

Składniki: 
- ok. 6 dużych cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- wywar warzywny (samodzielnie zrobiony lub ewentualnie gotowy "z kostki"), 
- 1 łyżka mąki, 
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 
- szczypta majeranku, 
- szczypta tymianku,
- sól i pieprz do smaku, 
- masło do smażenia. 

Do podania:
- parmezan, 
- grzanki (można je potrzeć świeżym czosnkiem), 
- zielona cebulka. 


W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną w piórka cebule i posiekany czosnek. Długo, na małym ogniu, żeby cebula i czosnek zeszkliły się i nabrały brązowo-mlecznej barwy (ok. 20-30 min).  Zmniejsz ogień i wmieszaj mąkę. Dodaj jeszcze odrobinę masła i wymieszaj.  Następnie dodaj łyżeczkę czerwonej papryki. Zalej wywarem, na początek tylko tyle by zawartość garnka była delikatnie przykryta. Wywar dodawaj stopniowo i dokładnie mieszaj. Gotujemy do miękkości cebuli. Dodaj majeranek i tymianek. Jeszcze chwilę gotuj a następnie zblenduj całość. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wywaru do pożądanej konsystencji. Zupę krem podajemy gorącą. Wrzucamy grzanki, posypujemy tartym parmezanem i zieloną cebulką.  




Komentarze

Wybrane dla Ciebie