Tiramisu dla dzieci i nie tylko
Moja ulubiona wersja tego deseru. Dla dzieci i nie tylko. Bez surowych jaj i alkoholu. Z większą ilością słodkiego kakao niż kawy. Słodkie i idealne!
Składniki:
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 500 g śmietany kremówki min. 30 % - musi być dobrze schłodzona
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżeczki kakao typu Nesquik lub Puchatek plus do posypania
- ewentualnie owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywny krem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.
- Kawę i kakao rozpuścić w ok 200 ml cieplej wody i wystudzić.
- Biszkopty szybko maczać z obu stron w mieszance kawy i kakao, następnie układać w przygotowanym naczyniu.
- Na pierwszą warstwę biszkoptów nałożyć ponad połowę kremu i posypać kakao.
- Na krem ułożyć drugą warstwę biszkoptów (też nasączonych) i na koniec resztę kremu.
- Posypać kakao. Można udekorować owocami (borówki, maliny)
- Schłodzić przez kilka godzin (min. 3) w lodówce.
UWAGA! Poziom słodkości ponad 1000 %
Komentarze
Prześlij komentarz