TRYB JASNY/CIEMNY

Tiramisu dla dzieci i nie tylko

 


Moja ulubiona wersja tego deseru. Dla dzieci i nie tylko. Bez surowych jaj i alkoholu. Z większą ilością słodkiego kakao niż kawy. Słodkie i idealne! 

Składniki:

  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g śmietany kremówki min. 30 % - musi być dobrze schłodzona
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki kakao typu Nesquik lub Puchatek plus do posypania
  • ewentualnie owoce do dekoracji


Przygotowanie: 

  • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywny krem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. 
  • Kawę i kakao rozpuścić w ok 200 ml cieplej wody i wystudzić. 
  • Biszkopty szybko maczać z obu stron w mieszance kawy i kakao, następnie układać w przygotowanym naczyniu. 
  • Na pierwszą warstwę biszkoptów nałożyć ponad połowę kremu i posypać kakao.
  • Na krem ułożyć drugą warstwę biszkoptów (też nasączonych) i na koniec resztę kremu. 
  • Posypać kakao. Można udekorować owocami (borówki, maliny) 
  • Schłodzić przez kilka godzin (min. 3) w lodówce. 

UWAGA! Poziom słodkości ponad 1000 % 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie