TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik na zimno z musem malinowym

 Chwila przyjemności należy się każdemu. Szczególnie teraz, gdy znaczną część energii wielu z nas koncentruje na pierwszych zajęciach w szkole, uczelni lub na powrocie do pracy po wakacyjnej przerwie. Moim słodkim sekretem na szybki przypływ energii i jednocześnie nagrodą jest dobre jedzenie, które sama mogę przygotować. Do moich ostatnich kulinarnych odkryć dołączył sernik na zimno z serkiem mascarpone, ciasteczkami Digestive i musem malinowym. Zbliża się weekend, więc może i Wy skusicie się na chwilę przyjemności. 



Składniki: 

 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive
 100 g roztopionego masła
 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku,
 300 ml bardzo zimnej śmietany kremówki 30% np. President
 4 czubate łyżki cukru pudru
 600 g schłodzonego  serka mascarpone (może tez być 500 g)
 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej
 ok. 5 łyżek musu ze świeżych  malin (zamrożonych lub świeżych)
 1 galaretka o smaku owoców leśnych


Przygotowanie: 

 Blaszkę do pieczenia (kwadratową o wymiarach ok. 28x21 lub okrągłą o średnicy ok. 23 cm) wysmarować masłem. Herbatniki drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z roztopionym i lekko schłodzonym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy (można włożyć do lodówki). 
 Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
 Śmietanę ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując. 
 Do przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce serka mascarpone. Masa zacznie gęstnieć i robić się kremowa. 
 W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do masy, zmiksować. 
 Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Ważne by żelatyna idealnie się rozpuściła i nie miała w sobie żadnych grudek. Lekko ciepłą żelatynę przelać do większego pojemnika i dodać kilka łyżek masy. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodawać stopniowo resztę masy, chodzi o to by w trakcie łączenia masy i żelatyny nie powstały grudki. 
 Gotową masę wyłożyć na spód z ciasteczek i masła. Włożyć do lodówki. 
  Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie w ilości o 1/2 szklanki mniejszej od ilości podanej na opakowaniu.  Ostudzić i wstawić do lodówki. 
 Zamrożone lub świeże maliny wrzucić do garnka i zagotować, dodać cukier do smaku. Ma powstać dość gęsty mus. 
 Część musu (resztę zostawić do polania gotowego ciasta) połączyć z galaretką i poczekać, aż zacznie tężeć. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  


Podawać z wiórkami czekolady, musem malinowym i listkami mięty.
  








Komentarze

Wybrane dla Ciebie