TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik na zimno z musem malinowym

 Chwila przyjemności należy się każdemu. Szczególnie teraz, gdy znaczną część energii wielu z nas koncentruje na pierwszych zajęciach w szkole, uczelni lub na powrocie do pracy po wakacyjnej przerwie. Moim słodkim sekretem na szybki przypływ energii i jednocześnie nagrodą jest dobre jedzenie, które sama mogę przygotować. Do moich ostatnich kulinarnych odkryć dołączył sernik na zimno z serkiem mascarpone, ciasteczkami Digestive i musem malinowym. Zbliża się weekend, więc może i Wy skusicie się na chwilę przyjemności. 



Składniki: 

 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive
 100 g roztopionego masła
 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku,
 300 ml bardzo zimnej śmietany kremówki 30% np. President
 4 czubate łyżki cukru pudru
 600 g schłodzonego  serka mascarpone (może tez być 500 g)
 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej
 ok. 5 łyżek musu ze świeżych  malin (zamrożonych lub świeżych)
 1 galaretka o smaku owoców leśnych


Przygotowanie: 

 Blaszkę do pieczenia (kwadratową o wymiarach ok. 28x21 lub okrągłą o średnicy ok. 23 cm) wysmarować masłem. Herbatniki drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z roztopionym i lekko schłodzonym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy (można włożyć do lodówki). 
 Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
 Śmietanę ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując. 
 Do przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce serka mascarpone. Masa zacznie gęstnieć i robić się kremowa. 
 W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do masy, zmiksować. 
 Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Ważne by żelatyna idealnie się rozpuściła i nie miała w sobie żadnych grudek. Lekko ciepłą żelatynę przelać do większego pojemnika i dodać kilka łyżek masy. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodawać stopniowo resztę masy, chodzi o to by w trakcie łączenia masy i żelatyny nie powstały grudki. 
 Gotową masę wyłożyć na spód z ciasteczek i masła. Włożyć do lodówki. 
  Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie w ilości o 1/2 szklanki mniejszej od ilości podanej na opakowaniu.  Ostudzić i wstawić do lodówki. 
 Zamrożone lub świeże maliny wrzucić do garnka i zagotować, dodać cukier do smaku. Ma powstać dość gęsty mus. 
 Część musu (resztę zostawić do polania gotowego ciasta) połączyć z galaretką i poczekać, aż zacznie tężeć. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  


Podawać z wiórkami czekolady, musem malinowym i listkami mięty.
  








Komentarze

  1. Offering 카지노사이트 the last word|the final word} VIP stay gaming expertise online, our Salon Privé is a super-elegant, top-end VIP environment. Here your most discerning, high-wagering players can enjoy the easiest in stay gaming with high maximum bets and enhanced control at one-to-one, single-player personal tables. This is Live Roulette recreation motion in the fast lane with a customized wheel and skilled stay sellers. Betting occurs solely in the course of the spin so there’s no ‘dead time’ and there’s no time misplaced in getting on with the subsequent spin, both, due to fast video-based profitable quantity recognition.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie