TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik na zimno stracciatella

Serniki (w szczególności na zimno) i wszelkie ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych. Ten serowy deser robi się szybko, trzeba jednak pamiętać, że najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Musi swoje odczekać i schłodzić się w lodówce. 



Składniki do przygotowania sernika na zimno stracciatella: 

- 600 g serka twarogowego (u mnie President w wiaderku)
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (Polecam Łaciatą, Mlekowitę lub taką w woreczku. Nie polecam Zott, jeszcze nigdy dobrze mi się nie ubiła)

- 90 g cukru (ja użyłam 45 g kryształu i 45 g cukru pudru)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 g czekolady (1 i 1/2 tabliczki) do masy, resztę możecie wykorzystać do dekorowania gotowego deseru
- świeża mięta do dekoracji 






Przygotowanie: 

1. Żelatynę należy rozpuścić w małej  ilości zimnej wody (ok. 1/4 szklanki), odstawić na kilkanaście minut, następnie dodać kilka (3-4) łyżek wrzątku.
2. Serek  zmiksować wraz z cukrem, dodać powoli żelatynę - cały czas miksując.
3. Posiekać czekoladę na drobne kawałki i dodać do masy serowej.
4. Śmietanę ubić i wymieszać z masą (szpatułką lub łyżką).

Naczynie wyłożyć folią spożywczą i przelać masę. Dzięki foli łatwiej będzie wyjąć sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Deser podawać udekorowany czekoladą i listkami mięty. 



Komentarze

Wybrane dla Ciebie