Sernik na zimno stracciatella
Serniki (w szczególności na zimno) i wszelkie ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych. Ten serowy deser robi się szybko, trzeba jednak pamiętać, że najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Musi swoje odczekać i schłodzić się w lodówce.
Składniki do przygotowania sernika na zimno stracciatella:
- 600 g serka twarogowego (u mnie President w wiaderku)
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (Polecam Łaciatą, Mlekowitę lub taką w woreczku. Nie polecam Zott, jeszcze nigdy dobrze mi się nie ubiła)
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (Polecam Łaciatą, Mlekowitę lub taką w woreczku. Nie polecam Zott, jeszcze nigdy dobrze mi się nie ubiła)
- 90 g cukru (ja użyłam 45 g kryształu i 45 g cukru pudru)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 g czekolady (1 i 1/2 tabliczki) do masy, resztę możecie wykorzystać do dekorowania gotowego deseru
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żelatynę należy rozpuścić w małej ilości zimnej wody (ok. 1/4 szklanki), odstawić na kilkanaście minut, następnie dodać kilka (3-4) łyżek wrzątku.
2. Serek zmiksować wraz z cukrem, dodać powoli żelatynę - cały czas miksując.
3. Posiekać czekoladę na drobne kawałki i dodać do masy serowej.
4. Śmietanę ubić i wymieszać z masą (szpatułką lub łyżką).
Naczynie wyłożyć folią spożywczą i przelać masę. Dzięki foli łatwiej będzie wyjąć sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Deser podawać udekorowany czekoladą i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz