Puszyste racuchy z jabłkami
Mój ulubiony przepis na racuchy z jabłkami. Obiad pewniak. Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a jego przygotowanie, jest bardzo proste i szybkie. Z tego przepisu korzystam minimum raz w tygodniu. Racuchy są idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek a nawet kolację. Mój Emil je uwielbia i sam miesza wszystkie składniki.
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze ( można oczywiście dodać więcej - ja często tak robię)
- olej do smażenia
- dodatki: cukier puder, owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy, bita śmietana... ;)
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ubijamy by powstała puszysta masa. Ręcznie lub mikserem bez przesadnej dbałości, ma się ładnie połączyć. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy bądź mieszamy tak jak ciasto na muffinki. Gdy nasze ciasto jest gotowe wrzucamy obrane i pokrojone na kawałeczki jabłko. Mieszamy. Można zostawić na 10-15 minut by ciasto napęczniało - można smażyć od razu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju - by była delikatnie natłuszczona i wkładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano-złocisty kolor. Racuchy ładnie wyrosną i to będzie znak, że są gotowe.
Smacznego!
Z przepisu otrzymacie dwie porcje takie jak ze zdjęcia. Jeśli chcecie zwiększyć porcję, dodajcie jeszcze jedną szklankę mąki, jedną mleka i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia więcej.
Komentarze
Prześlij komentarz