TRYB JASNY/CIEMNY

Krówki. Mleczna droga - czyli kremowe karmelki

Toffi. Krówki. Kremowe karmelki. Jedna z moich ulubionych słodkości. Lubię zarówno te kruche jak i te, które lekko się ciągną po ugryzieniu. Wykonanie domowe jest bardzo proste i można samemu zdecydować jakie mają być. Im dłużej je gotujemy i ucieramy, tym bardziej są kruche. Ja właśnie takie zrobiłam. Następnym razem zrobię typowe ciągutki.









Składniki:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka cukru
- 50 gram masła
- szczypta soli (można pominąć, ale ja bardzo lubię 
gdy karmel jest lekko słony)






1. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dajemy cukier. Ciągle mieszając gotujemy masę do czasu aż stanie się złota – brązowa. Dodajemy wtedy masło, mieszamy ponownie bardzo dokładnie. Trwa to ok. 15 min. 

2. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę krówkową. Studzimy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje kroję odpowiedniej wielkości kawałki i ... gotowe! Najlepiej wybrać ostry nóż i posmarować go delikatnie olejem. 

Komentarze

  1. Zrobiłam! Jestem z siebie dumna.

    OdpowiedzUsuń
  2. It guarantees quality according to ISO requirements , and will both reorder the half free of charge, or give a full refund. Xometry is good these who|for many who|for individuals who} need 3D printed elements that are be} top quality and backed by a guarantee. Yahoo Finance tech editor Dan Howley details the most recent strikes by Apple, which CNC machining embrace a newly designed iPad and iPhone 14 Plus production cut. Rapid adoption of digital applied sciences in banking, e-commerce, healthcare and telecommunications presents progress alternatives in ASEAN.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie