Domowe placki tortilli z krewetkami i salsą pomidorową
Pewno razu w długi majowy weekend a dokładnie wczoraj mieliśmy ogromną ochotę na krewetki usmażone na maśle i zawinięte w chrupiący placek. Tortillę pszenną zrobiłam sama - spróbuj kiedyś, zobaczysz różnicę. Wystarczy woda, mąka, sól i olej. Jeśli nie, zostań przy gotowych plackach - nie są takie złe.
CIASTO:
Gotowe placki podgrzej przed podaniem na suchej, rozgrzanej patelni. . Jeśli zdecydujesz się je zrobić przygotuj składniki:
- 2 szklanki mąki
- ok. 200 ml bardzo ciepłej wręcz gorącej wody
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilka minut aż będzie elastyczne. Przykryj folią lub wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut "by sobie odpoczęło" - ty też możesz odpocząć. Po tym czasie podziel ciasto na ok 12 kawałków, uformuj kulki i przykryj je na kolejne 10 - 15 minut. Po tym czasie każdy kawałek ciasta rozwałkuj (najlepiej gdy uda Ci się uzyskać okrągły kształt, ale jeśli Ci to nie wyjdzie to tortille też się usmażą i też będą dobre). Smaż placki ok 30-40 sekund z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni. Ewentualnie smaż tyle aż placki zaczną się rumienić.
Usmażone tortille odkładaj na talerzyk i przykrywaj wilgotną ściereczką. Dzięki temu nie wyschną na kość i będą miękkie.
DODATKI:
krewetki smażone na maśle,
sałata lodowa pokrojona w cienkie paski,
pomidor,
czerwona cebula,
majonez.
SALSA PIETRUSZKOWA:
- pęczek pietruszki,
- twardy pomidor,
- sok z całej cytryny,
- kawałek (ok 1 cm) czerwonej papryczki chili,
- oliwa z oliwek,
- woda,
- sól.
Pietruszkę posiekaj, pomidora pokrój w drobną kostkę, papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki - wymieszaj, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól. Możesz dodać trochę wody, jeśli chcesz zrobić bardziej płynny sos. Ilości składników możesz zmodyfikować pod swoje potrzeby.
Na usmażone placki tortilli nałóż porcję majonezu i rozsmaruj go, dodaj sałatę, pomidora, cebulę, krewetki a na koniec całość polej salsą pietruszkową. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz