Ciasteczka kokosowo-bananowe
Środek zimy to idealny czas by przygotować słodką przekąskę. Ciasteczka kokosowo-bananowe są idealne dla dzieci i nie tylko. Miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że polubią je wszyscy domownicy. Można wzbogacić ich smak, dodając np. ziarna sezamu, orzechy, przyprawy. Świetnie nadają się na podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a składniki zazwyczaj są w każdej kuchni.
125 g masła
50 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
100 g bananów (ważymy bez skórki)
80 g cukru trzcinowego
Masło rozpuść w niewielkim rondelku, dodaj miód i zestaw z palnika. Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe dodaj do miski. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. Do suchych składników dodaj masło z miodem i banany. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miało tłustą, dość luźną konsystencję.
Formuj małe kulki o wadze ok 30 g i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie). Delikatnie spłaszcz kulki. Piecz w temperaturze 160 stopni ok 12-15 minut. Brzegi ciastek mają być ciemnozłote a środek złotobrązowy. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale po chwili delikatnie twardnieją.
Komentarze
Prześlij komentarz