TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z białej fasoli

Wracam ostatnio do dobrych nawyków żywieniowych. Ograniczam smażone jedzenie, słone przekąski, słodycze i alkohol. Bardzo lubię potrawy z fasoli i grochu dlatego postanowiłam  pokombinować i zrobić coś dobrego z białej fasoli. Ta niepozorna sałatka dostarczy Ci dużo błonnika i białka. Uczucie sytości gwarantowane. 




Składniki: 

biała fasola / gotowana lub z puszki 
pomidorki koktajlowe 
czerwona cebula 
pietruszka 
ser feta 
pieprz 
limonka/cytryna

Przygotowanie 

Fasolę gotujemy lub używamy tej z puszki. Cebulkę kroimy i marynujemy kilka minut w soku z limonki lub cytryny, po chwili dodajemy oliwy z oliwek.  Tak zamarynowana cebula jest naprawdę pyszna i sprawdza się jako dodatek do wielu innych potraw. 

Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy dużą ilością soku z limonki lub cytryny. Można dodać oliwy i pieprzu. Zrezygnowałam natomiast z soli z uwagi na ser feta. 


Ja wybrałam opcję z gotowaniem fasoli,  jest to wprawdzie bardziej pracochłonne, ale ta wersja jest zdrowsza niż wersja puszkowa. Fasola z puszki zawiera znacznie więcej soli. Jeśli wybierasz puszkową wersję, pamiętaj by dobrze wypłukać fasolę przed jej użyciem. 

Ps. Ugotowaną fasolę obrałam ze skórki. 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie