TRYB JASNY/CIEMNY

Przepis na pyszny obiad czyli wege klopsiki w roli głównej

 Czasem mam ochotę na pewne połączenie składników. Tylko tyle. Wyobrażam sobie, co z czym połączyć i działam. Wczoraj było podobnie. Staram się ograniczać liczbę mięsa zjadanego przez moją rodzinę i często szukam alternatyw. Te wege kulki będą idealnym zamiennikiem klasycznych mięsnych pulpecików. Są pyszne. Zróbcie koniecznie na obiad. W czasie gdy ziemniaki się gotują spokojnie zrobicie klopsiki, sałatkę i sos. 






Wege klopsiki: 

- pół opakowania kaszy kuskus  (zalać wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni suchej kaszy, odstawić aż kasza wchłonie wodę) / moje opakowanie miało 300 g 

- puszka czerwonej fasoli 

- 1 cebula czerwona i 1 cebula biała / średniej wielkości 

- natka pietruszki / sporo 

- ok 1 łyżka gotowej mieszanki przyprawy do kurczaka / ja kupuję w Aldi 

- sól, pieprz

- olej / u mnie rzepakowy 

Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć do momentu, aż będzie lekko złota. Kaszę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu lub moim - opisy powinny być podobne. Fasolę odcedzić i połączyć z kaszą. Pietruszkę posiekać i dodać do kaszy. Następnie dodać cebulę razem z olejem na którym się smażyła. Dodać przyprawy. Wszystko razem wymieszać i ubić tłuczkiem do ziemniaków. 

Formować kulki i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. 


Purre ziemniaczane:

- ziemniaki

- sól 

- śmietanka 12 %  

Ziemniaki ugotować z solą do miękkości. Odcedzić. Ubić. Dolać śmietankę i ubijać przez dłuższą chwilę. Im dłużej tym lepiej. Śmietany dodajcie tyle ile chcecie. Najlepiej dodawać ją stopniowo i sprawdzać konsystencję. 


Sałatka z ogórków: 

- świeże ogórki 

- sok z cytryny

- oliwa z oliwek  

- sól 

- pieprz 

Ogórki razem ze skórką pociąć w plastry po długości. Ja wykorzystuję do tego obieraczkę do ziemniaków. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz i wymieszać.


Sos: 

Posłużyłam się gotowcem i wykorzystałam sos w proszku IKEA.  Będąc w IKEA kupuję kilka opakowań na zapas. 


Coś słodkiego: 

Klasyczne klopsiki świetnie smakują w towarzystwie dżemu z żurawiny lub borówek. Uwielbiam to połączenie. U mnie w ostatniej chwili okazało się, że borówek brak, ale dżem z wiśni również stanął na wysokości zadania i pocieszył moje kubki smakowe. 


Ps. Jeśli zostanie Wam kilka wege kulek możecie je przechować w lodówce do następnego dnia. Świetnie sprawdzą się np. jako dodatek do lunchowej sałatki. Wiem, bo sprawdziłam. 


Komentarze

Wybrane dla Ciebie