TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka kokosowo-bananowe

 Środek zimy to idealny czas by przygotować słodką przekąskę. Ciasteczka kokosowo-bananowe są idealne dla dzieci i nie tylko. Miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że polubią je wszyscy domownicy. Można wzbogacić ich smak, dodając np. ziarna sezamu, orzechy, przyprawy. Świetnie nadają się na podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a składniki zazwyczaj są w każdej kuchni. 



Przepis: 
125 g masła 
50 g miodu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
100 g mąki pszennej 
100 g wiórków kokosowych
100 g bananów (ważymy bez skórki) 
80 g cukru trzcinowego 

Masło rozpuść w niewielkim rondelku, dodaj miód i zestaw z palnika. Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe dodaj do miski. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. Do suchych składników dodaj masło z miodem i banany. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miało tłustą, dość luźną konsystencję. 

Formuj małe kulki o wadze ok 30 g i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie). Delikatnie spłaszcz kulki. Piecz w temperaturze 160 stopni ok 12-15 minut. Brzegi ciastek mają być ciemnozłote a środek złotobrązowy. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale po chwili delikatnie twardnieją. 




Komentarze

Wybrane dla Ciebie