Ciastka owsiane z marchewką



Po wielu próbach i eksperymentach dotyczących znalezienia przepisu na zdrowe ciasto marchewkowe postanowiłam tym razem zrobić nie ciasto a ciastka. Wyszły pyszne i potwierdzają to też moje dzieci. Przepis jest bardzo prosty a ciastka są zdrową przekąską lub świetną opcją na drugie śniadanie. 


  • 1 szklanka (100g) płatków owsianych górskich 
  • ¾ szklanki (90 g) mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki (28g) oleju kokosowego lub masła 
  • 1 duże jajko 
  • ½ szklanki (120 ml) syropu klonowego (ps. możeci dać tylko 90 - 100 ml) 
  • ¾ szklanki (70g) świeżo startej marchwi 
  • 2 łyżki soku jabłkowego lub np. wody z cytryną lub samej wody 
  • 3 łyżki (30 g) rodzynek
  • 3 łyżki (30 g) ziaren słonecznika 







  1. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnej misce wymieszaj olej kokosowy, jajko i syrop klonowy. Dodaj mąkę, mieszając aż do połączenia. Delikatnie dodaj marchewkę, sok lub wodę, rodzynki i słonecznik. Schłodź ciasto przez ok 15 minut. Ja mieszam wszystko rękami, dzięki czemu olej kokosowy ładnie się rozpuszcza i łączy składniki. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. 
  3. Formuj kulki (mi wyszło 12)   układaj na przygotowany arkusz. Każdą kulkę delikatnie dociskaj i spłaszczaj płaską  łopatką - do ok. połowy ich wysokości.  Piec w temperaturze 160 °C przez 10 minut a następnie zwiększ moc do 180 °C i piecz jeszcze przez 5 min.   
Wyciągnij z piekarnika i daj im czas ostygnąć. Możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. 


1 komentarz

  1. Wyglądają naprawdę apetycznie. ;) Z chęcią zrobię w wolnej chwili w swoim zaciszu domowym. ;)

    OdpowiedzUsuń