Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Jest wiele przepisów na szwedzkie cynamonowe bułeczki.  Poniższy przepis jest moją wersją. Lubię gdy ciasto drożdżowe jest wilgotne, miękkie i nie wysycha zbyt szybko. Bułki z tego przepisy wychodzą właśnie takie. 



Składniki: 
  • 530 g mąki pszennej
  • 260 ml mleka 
  • 70 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła 
  • 14 g suchych drożdży (2 opakowania) 
  • 2 łyżeczki cynamonu 

Nadzienie:

  • 80g brązowego cukru,
  • 100g miękkiego masła + łyżka oleju 
  • łyżeczka cynamonu 

Glazura:

  • 1 jajko 
  • szczypta cynamonu 
  • łyżeczka oleju 
Mleko delikatnie podgrzej (ma być tylko lekko ciepłe). Dodaj łyżkę cukru i wsyp drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok 10 minut. Mąkę połącz z pozostałym cukrem, solą i cynamonem. Następnie dodaj mleko z drożdżami i zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj masło i dokończ wyrabianie. Ciasto ma być sprężyste i bez grudek. 

Odstaw ciasto na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Ja miskę wysypuję mąką, wkładam ciasto i przykrywam ściereczką. 

Przygotuj nadzienie. Miękkie masło połącz z cukrem i cynamonem. Na koniec dodaj olej. 

Kiedy ciasto wyrośnie, oprusz blat oraz ciasto mąką i rozwałkuj na prostokąt, mniej więcej 35x60 cm, tak, żeby dłuższe boki były bliżej ciebie, a krótsze po lewej i prawej. Im forma prostokąta będzie równiejsza tym lepiej. Rozsmaruj nadzienie na cieście zostawiając wolny brzeg ok 1 cm. 

Teraz złóż ciasto na trzy części. Możesz obejrzeć ten filmik - będzie Ci łatwiej zrozumieć jak to zrobić.  Delikatnie rozwałkuj jeszcze ciasto by zwiększyło swoją powierzchnię, pilnując kształtu prostokąta. Pokrój ciasto na paseczki u mnie ok 1 cm. Następnie zwiń ślimaczki. To też jest pokazane na tym filmie. Możesz to zrobić z jednego paska ciasta, ale ja biorę dwa i skręcam je razem. 

Ułóż ślimaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie możesz je odstawić do ponownego wyrośnięcia ale ja tego nie robię. Posmaruj ślimaki glazurą zostawiając ok 1/3 na póżniej. 

Piecz w piekarniku. Termoobieg 180'C, grzałka dolna i górna 220'C - ja piekę w termoobiegu przez ok 12 minut. Myślę, że czas pieczenia dla grzałki dolnej i górnej będzie podobny. Pilnuj po prostu by za mocno się nie spiekły. Mniej więcej po połowie czasu pieczenia otwieram piekarnik, delikatnie wyciągam blachę i jeszcze raz smaruję bułeczki glazurą. Dzięki temu są jeszcze bardziej wilgotne i miękkie. 

Od razu po wyjęciu z piekarnika posypuję je cukrem perlistym, ale może być też zwykły cukier np. wymieszany z cynamonem. 

Są pyszne od razu po wyjęciu z piekarnika i na zimno. Znikają błyskawicznie. Dzieciom najbardziej smakują ze szklaną mleka. Ja lubię z czarną kawą. 






Ps. 1
według mnie sekretem jest dość miękkie ciasto. Możesz dodać więcej mleka jeśli będzie za twarde.  
Ps. 2 
nadzienie możecie zrobić inne, możecie dodać czekoladę białą lub czarną, kakao, dynię, dżem, owoce leśne ... ;)
Ps. 3 
bułeczki można podgrzewać np. w mikrofali. Można też mrozić, ale kto by to robił ;) 

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza