Makaron z pomidorami przepis podstawowy i szybki.

Makaron z sosem pomidorowym to zdecydowanie jedno z moich "comfort food". Niby zawsze przygotowuję go w podobny sposób a jednak za każdym razem smakuje inaczej. Znaczenie ma np. jakoś użytych pomiarów czy passaty. Często improwizuję. Gdy mam kilkanaście minut na zrobienie obiadu korzystam z gotowych półproduktów w sensie pomidorów z puszki czy passaty. Od lat nie korzystam natomiast z sosów w proszku czy gotowych sosów w słoiku. Gdy mam więcej czasu robię sos ze świeżych pomidorów. 

Najbardziej podstawowa wersja w mojej kuchni: 

1 opakowanie passaty pomidorowej 
1 puszka pomidorów krojonych 
3 ząbki czosnku 
1 cebula 
1 łyżka cukru 
sól, pieprz, 
suszone oregano lub bazylia 
+ mięso wołowe jeśli robię mięsną wersję 

do podania: oliwa z oliwek, świeże listki pietruszki/oregano/bazylii , twardy ser np. grana padano, cytryna 

Na oliwie podsmażam cebulę i na tym etapie albo wrzucam mięso albo je pomijam gdy robię wersję bezmięsną. Gdy mięso się podsmaży, wylewam praktycznie cały olej jaki powstał na patelni. Następnie wrzucam pomidory z puszki i passatę. Gotuję kilka minut i po chwili dodaję cukier(czasem zdarza mi się dodać 2 łyżki cukru gdy pomidory są wyjątkowo kwaśne) przyprawy i albo drobno posiekany czosnek albo po prostu rozgniecione główki. Gotuję jeszcze kilka minut na średnim ogniu i gotowe!

W kwestii podania najbardziej lubię makaron wymieszać z sosem przed podaniem ale wersja makaron na dole a sos na górze też jest ok. Już na talerzu dodaję twardy ser (starty na wiórki lub paski), pietruszkę, polewam oliwą z oliwek i skrapiam wszystko obficie sokiem z cytryny. To połączenie smaków pasuje mi idealnie. 


Ps. Wybierzcie dobrej jakości makaron. Naprawdę dużo to robi dla całości. Podobnie z pasiatą i pomidorami z puszki. Wiadomo, na codzień najczęściej i u mnie jest wersja budżetowa a na wyjątkowy obiad czy kolację coś extra. 








Powyżej kilka moich wariacji w temacie makaronu z pomidorami. 




2 komentarze