Klasyka jesiennej kuchni. Ciasto z jabłkami. Lubię każdą wersję ciasta z jabłkami od szarlotki po zwykłe ucierane.
Ciasto z poniższego przepisu jest proste w wykonaniu.Takie lubię najbardziej.
Jest pyszne. Wilgotne, gęste, pachnące. Idealne do kubka czarnej kawy. Świetnie będzie smakować z lodami lub sosem waniliowym.
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 2 jajka
- 100 gram masła
- 180 gram cukru pudru
- 250 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 ml mleka
- cynamon
- cukier trzcinowy lub zwykły
Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Dodaj cynamon, wymieszaj i odstaw. Masło podgrzej w rondelku do rozpuszczenia, odstaw z ognia i dodaj cukier puder - wymieszaj. Jajka połącz z mlekiem i rozmieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Prawda, że proste?
Do dużego naczynia wlej masło z cukrem pudrem, stopniowo dodaj jajka z mlekiem i na koniec wsyp stopniowo mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ja wybrałam formę "z kominem". Ciasto jest bardzo gęste i mam wrażenie, że w takiej formie piecze się najlepiej.
Jabłka i ciasto podziel na trzy części. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę jabłek i przykryj porcją ciasta, potem jabłka i znów ciasto, jabłka i ciasto. Ostatnią warstwę ciasta posyp cukrem. Może Ci się wydawać, że ciasta jest bardzo mało, ale warstwy ciasta mają być naprawdę bardzo cienkie.
Piecz przez ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tyle czasu potrzeba według mnie by ciasto przestało być mokre w środku, ale najlepiej zrobić test patyczka, czyli włożyć suchy patyczek do ciasta podczas pieczenia - gdy po wyjęciu będzie mokry i oblepiony ciastem to znak, że jeszcze potrzebuje posiedzieć w piekarniku.
Skorzystam z przepisu na pewno. Nie mam formy z kominem. Wyjdzie w takiej zwykłej tortownicy?
OdpowiedzUsuńTak, powinno się udać :) Będzie niższe niż moje więc też powinno się dobrze upiec.
UsuńWygląda pysznie! A ja uwielbiam wszytsko to co ma w sobie jabłka :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://weruczyta.blogspot.com/
A ile proszku do pieczenia, bo nie podałaś...
OdpowiedzUsuń1 łyżeczka - już zmieniam w przepisie ;)
UsuńZrobiłam właśnie z 1 łyżeczką i wyszło obłędne, od razu rodzinka zjadła :)
Usuń