Ciasto z jabłkami.

Klasyka jesiennej kuchni. Ciasto z jabłkami. Lubię każdą wersję ciasta z jabłkami od szarlotki po zwykłe ucierane. 

Ciasto z poniższego przepisu jest proste w wykonaniu.Takie lubię najbardziej. 
Jest pyszne. Wilgotne, gęste, pachnące. Idealne do kubka czarnej kawy. Świetnie będzie smakować z lodami lub sosem waniliowym. 




Składniki: 

- 4-5 jabłek 
- 2 jajka 
- 100 gram masła 
- 180 gram cukru pudru 
- 250 gram mąki pszennej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 ml mleka 
- cynamon 
- cukier trzcinowy lub zwykły 

Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Dodaj cynamon, wymieszaj i odstaw. Masło podgrzej w rondelku do rozpuszczenia, odstaw z ognia i dodaj cukier puder - wymieszaj. Jajka połącz z mlekiem i rozmieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Prawda, że proste? 

Do dużego naczynia wlej masło z cukrem pudrem, stopniowo dodaj jajka z mlekiem i na koniec wsyp stopniowo mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 

Formę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ja wybrałam formę "z kominem". Ciasto jest bardzo gęste i mam wrażenie, że w takiej formie piecze się najlepiej. 

Jabłka i ciasto podziel na trzy części. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę jabłek i przykryj porcją ciasta, potem jabłka i znów ciasto, jabłka i ciasto. Ostatnią warstwę ciasta posyp cukrem. Może Ci się wydawać, że ciasta jest bardzo mało, ale warstwy ciasta mają być naprawdę bardzo cienkie. 

Piecz przez ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tyle czasu potrzeba według mnie by ciasto przestało być mokre w środku, ale najlepiej zrobić test patyczka, czyli włożyć suchy patyczek do ciasta podczas pieczenia - gdy po wyjęciu będzie mokry i oblepiony ciastem to znak, że jeszcze potrzebuje posiedzieć w piekarniku. 





5 komentarzy

  1. Skorzystam z przepisu na pewno. Nie mam formy z kominem. Wyjdzie w takiej zwykłej tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinno się udać :) Będzie niższe niż moje więc też powinno się dobrze upiec.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! A ja uwielbiam wszytsko to co ma w sobie jabłka :P

    Pozdrawiam,
    http://weruczyta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile proszku do pieczenia, bo nie podałaś...

    OdpowiedzUsuń