Najprostsze ciasto na pizzę

Przez wiele lat robiąc domową pizzę korzystałam z tego przepisu. Ciasto jest bardzo dobre i wielu moich znajomych korzysta z tego przepisu do dziś. Jakiś czas temu chciałam poeksperymentować i odkryłam nowy, fantastyczny przepis na najprostsze ciasto na pizzę. Ciasto nie wymaga ugniatania, jest bardzo proste w przygotowaniu a pizza wychodzi chrupiąca i pyszna. Możesz przygotować ciasto bezpośrednio przed pieczeniem lub przygotować je rano i odstawić do lodówki do wyrośnięcia - będzie idealne na wieczór. Podane miary wystarczą na 4 okrągłe pizze, ale możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość składników. 











Przepis na pizzę: 

8 g drożdży świeżych - ok. 1 łyżeczka
400 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek 
600 g  mąki pszennej 
8 g cukru pudru - 2 łyżeczki
12 g soli - 2 łyżeczki


Połącz drożdże z wodą a gdy się rozpuszczą wmieszaj resztę składników. Ciasta nie trzeba zagniatać, wystarczy mieszać.  Przykryj pojemnik z ciastem i odstaw na ok. 45 minut. 


Po tym czasie, porządnie nasyp mąki na blat, stolnicę lub miejsce gdzie będziesz formować pizzę. Wyłóż ciasto i podziel na 4 części lub według uznania np. na mniejsze kawałki. Z każdej porcji ciasta uformuj kulki, zagniatając brzegi ciasta do środka (tak jakby na kształt koperty), obróć łączeniem do dołu i odstaw - uzyskasz ładną kulkę. 

Ciasto będzie lepkie, dlatego sugeruję użycie sporej ilości mąki do podsypania miejsca pracy. 


Gotowe kulki pozostaw do wyrośnięcia. Możesz ciasto przykryć folią spożywczą. Gdy na każdą kulkę nalejesz kroplę oliwy, łatwiej zdejmiesz folię. Pozostaw ciasto na ok 15 min w temperaturze pokojowej lub tak jak pisałam wcześniej włóż do lodówki. Może tam przeleżakować do 10 godzin. 


Po tym czasie na wyspanej mąką powierzchni połóż swoją kulę ciasta i delikatnie ją rozpłaszcz a potem ręką delikatnie rozciągaj ciasto - ugniatając je na wybraną wielkość. Możesz sprawdzić jak to zrobić i obejrzeć kilka filmów z instrukcją formowania ciasta na pizzę. To ciasto i forma kulki jaką przygotujesz idealnie się do tego nadaje. 

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chyba że masz kamień lub inne cuda do pieczenia pizzy. 

Nałóż wybrane składniki i piecz ok 8-10 minut kontrolując stan pizzy. Jeśli chcesz mieć przypieczone brzegi, na dwie minuty przed końcem pieczenia przełóż blachę na najwyższy poziom piekarnika. 

Temperatura pieczenia. W wielu książkach kucharskich znajduje informację, że pizzę najlepiej piec w maksymalnej temperaturze piekarnika. Myślę, że każdy musi wyczuć swój piec. Ja zazwyczaj ustawiam na 290 stopni. 



Idealny sos do pizzy: 
puszka pomidorów - nie oszczędzaj i wybierz dobrej jakości pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek 
1 łyżeczka miodu 
sól i pieprz 
Zmiksuj lub rozgnieć wszystkie składniki, wymieszaj i gotowe! 


Wczoraj zrobiłam wersję gdzie sos pomidorowy zastąpiłam śmietanowym: 

kilka łyżek śmietany 18 % 
2 ząbki czosnku 
garść tartej mozarelli 
garść tartego sera żółtego 
pietruszka 
sól i pieprz 
Wszystko wymieszać i posmarować ciasto. Dodać ulubione składniki. Pycha! 


Brak komentarzy

Publikowanie komentarza