Syte. Pożywne. Pyszne. Szybkie do przygotowanie. Curry z ciecierzycą, pomidorami i szpinakiem. Jakie to dobre. Moja własna wariacja na temat curry. Curry (wym. kary) – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.
Składniki na dwie (lub trzy mniejsze porcje):
- ryż (ugotuj)
- puszka ciecierzycy
- 2 pomidory
- ok 3/4 szklanki pasaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- pół szklanki mleka kokosowego lub zwykłej śmietanki (nie śmietany) np 12 %
- garść szpinaku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1,5 - 2 cm ostrej papryczki chili
- przyprawy w proszku: sól, pieprz, czerwona papryka ostra, imbir, curry, kurkuma. Możesz też użyć gotowej mieszanki do czerwonego curry. Ja ostatnio kupiłam taką
Na patelni podmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy, po ok pół łyżeczki każdej a sól i pieprz według uznania. Dorzuć pokrojoną papryczkę chili. Cebula i czosnek mają się smażyć tylko przez chwilę, nie powinny się przypalić.
Następnie dorzuć pokrojone pomidory, po chwili wlej passatę pomidorową, dorzuć ciecierzycę (lekko odsączoną, ale możesz też wlać z zalewą) i szpinak. Duś wszystko ok 10 minut bez przykrywania. Pod koniec wlej mleczko kokosowe lub śmietankę i chwilę jeszcze przytrzymaj na ogniu. Gęstość potrawy dostosuj do swoich upodobań, jeśli wolisz bardziej płynne danie daj więcej passaty i mleka kokosowego, jeśli wolisz gęstsze, po prostu gotuj dłuższą chwilę by płyn odparował.
Podaj z ugotowanym wcześniej ryżem.
Bardzo lubię do Ciebie zaglądać twój blog jest naturalny i ciepły.
OdpowiedzUsuńAnia