Curry z ciecierzycą, pomidorami i szpinakiem

Syte. Pożywne. Pyszne. Szybkie do przygotowanie. Curry z ciecierzycą, pomidorami i szpinakiem. Jakie to dobre. Moja własna wariacja na temat curry. Curry (wym. kary) – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.

Składniki na dwie (lub trzy mniejsze porcje): 

- ryż (ugotuj) 

- puszka ciecierzycy
- 2 pomidory 
- ok 3/4 szklanki pasaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 
- pół szklanki mleka kokosowego lub zwykłej śmietanki (nie śmietany) np 12 % 
- garść szpinaku
- cebula 
- 3 ząbki czosnku 
- ok. 1,5 - 2  cm ostrej papryczki chili
- przyprawy w proszku: sól, pieprz, czerwona papryka ostra, imbir, curry, kurkuma. Możesz też użyć gotowej mieszanki do czerwonego curry. Ja ostatnio kupiłam taką 

Na patelni podmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy, po ok pół łyżeczki każdej a sól i pieprz według uznania. Dorzuć pokrojoną papryczkę chili.  Cebula i czosnek mają się smażyć tylko przez chwilę, nie powinny się przypalić. 
Następnie dorzuć pokrojone pomidory, po chwili wlej passatę pomidorową, dorzuć ciecierzycę (lekko odsączoną, ale możesz też wlać z zalewą) i szpinak. Duś wszystko ok 10 minut bez przykrywania. Pod koniec wlej mleczko kokosowe lub śmietankę i chwilę jeszcze przytrzymaj na ogniu. Gęstość potrawy dostosuj do swoich upodobań, jeśli wolisz bardziej płynne danie daj więcej passaty i mleka kokosowego, jeśli wolisz gęstsze, po prostu gotuj dłuższą chwilę by płyn odparował. 

Podaj z ugotowanym wcześniej ryżem. 




1 komentarz

  1. Bardzo lubię do Ciebie zaglądać twój blog jest naturalny i ciepły.
    Ania

    OdpowiedzUsuń