Biała pizza

Dzień Dobry. Cześć. Pomyślałam, że skoro zbliża się długi weekend to podrzucę Wam przepis na pizzę, jakiej pewnie jeszcze nie jedliście. A może się mylę? Cienkie ciasto, kwaśna śmietana, czerwona cebula i ziemniaki. Brzmi dziwnie? Ważne, że smakuje nieziemsko. Przepis to moja wariacja inspirowana szwedzką przekąską w postaci chipsów podawanych z dodatkiem kwaśnej śmietany, czerwonej posiekanej cebulki i koperku. 

Ciasto: 

350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extra vergine


Mąkę wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki. Na koniec wlać oliwę. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać a następnie  podzielić na ok 6 części (ale możesz zrobić mniej porcji i większe placki), z każdej uformować kulkę. Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury - ok. 240 stopni. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek, położyć składniki i piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Póżniej następna porcja i następna 

A co na pizzę? 

- ugotowane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
- gęsta kwaśna śmietana 
- biała cebula pokrojona w piórka 
- posiekana czerwona cebula 
- koperek
- pieprz 
- mozarella w wiórkach 

Na rozwałkowany cienki placek z ciasta nałóż porcję śmietany, posyp serem, ułóż ziemniaki i dodaj białą cebulę - włóż do piekarnika na ok 8 - 10 minut. Po tym czasie wyjmij pizzę z piekarnika i poczekaj chwilę by przestygła. Zrób kleksy ze śmietany, na śmietanę nałóż posiekaną czerwoną cebulkę. posyp pieprzem i dorzuć jeszcze niedbale koperek. Ja osobiście uwielbiam to połączenie smaków. Mam nadzieję, że Tobie również będzie smakować. 





Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz